nieuws

Ontmoet Triodos

Geplaatst op

Ontmoet Triodos
en haar ondernemers – ook Weldaad is er bij

en ontmoet je graag
op zaterdagmiddag en -avond 2 november 2019, in Amersfoort,

Met een speciale aanbieding,
persoonlijke geuren,
Bridging Scents,
etherische oliën, geurmengsels, vernevelaars, geurige cadeaus
en meer duurzaam fijns uit haar assortiment voor jou.

aanbod

Je woon- en werkplekken aangenaam laten geuren – hoe doe je dat?

Geplaatst op

Er zijn heel veel mogelijkheden om met geur de atmosfeer rondom je te verbeteren. Maar hoe kies je nu de beste, voor jouw situatie?

Voor ik je meer vertel, dit:

Etherische oliën zijn kostbare en krachtige producten. Er is veel plantenmateriaal voor nodig, we mogen de natuur erg dankbaar zijn voor deze mogelijkheden. Die dankbaarheid kunnen we onder meer tonen door alleen duurzaam geteelde en gewonnen etherische oliën aan te schaffen en deze spaarzaam te gebruiken. Daarin helpt het dan ook om de juiste geurverspreider te kiezen.

Hier een overzicht van de mogelijkheden – met steeds voorbeelden erbij:

soort

voor welke ruimte?

werking geurverspreider

voorbeelden

A) ‘koude’ verneveling (water, ultrasoon techniek)

Woonruimtes, werkplekken, slaapkamer, ontvangst- & behandelruimtes. Volgens de informatie meestal tot ruimtes van circa 30m3 geschikt, met een effectief bereik van ca 4-5 meter. De ervaring wijst uit dat er wel tot 120m3 mee begeurd kan worden (afhankelijk van grootte van ruimte en gebruikte olie).

Empire, Chi, €89,95

Door ultrasone techniek (geluidsgolven) ontstaat een zeer fijne waterdamp die als een soort fijne mist uit de geurverspreider komt: mooi, goed, zuinig én praktisch. De etherische olie wordt compleet in de ruimte gebracht, met optimaal behoud van werkzaamheid. Deze geurige ‘mist’ heeft meer voordelen: ze bevochtigt en ioniseert de ruimte. Gebruik met 2-10 druppels olie voor 1 tot 2 dagen.

Aromalogica Dreams 2.0, Chi, €79,95

Ambiente, Primavera, €75

Feel Happy, Primavera, €59,90
Yunique, Chi, €225

A2) ‘koude’ verneveling (water, lucht)

Breed inzetbaar, effectief bereik ca 4≤ meter; 100m3 tot over 1000m3

Aromax, €331

De aërosoltypes werken als volgt: door luchtdruk (via verstuiving-glas en luchtpomp) wordt de etherische olie in de vorm van minieme druppeltjes in de atmosfeer gebracht. Ook deze verneveling geeft een optimaal behoud van werkzaamheid. Ze begeurt en ioniseert de ruimte. Gebruik met 20-40 druppels olie per dag.

Nobile, Pranarom, €72

B) geurfonteinen (water)

ca 35m3 volgens fabrikant, tot 80m3 gerapporteerd door klanten

De lucht wordt bevochtigd en begeurd. Zorgt voor een aangenaam woonklimaat. Gemaakt van geglazuurd aardewerk. Het pompje is bestand tegen inwerking van etherische oliën.
Gebruik met 2-7 druppels olie per 1 a 2 dagen.

Rondo, Primavera, €69

C) ventilators (lucht)

Geschikt voor zeer diverse ruimtes – en voor een groot scala aan bereik: van een auto-inhoud tot 150m3; effectief bereik ca 2-5 meter.

USB vernevelaar, Florame, €19

Deze geurverspreiders bieden een schone, veilige en doeltreffende methode om essentiële oliën te verspreiden zonder dat daarbij warmte of vuur wordt gebruikt. In plaats daarvan wordt de vluchtige olie door een luchtstroom verdampt waardoor de geur puur wordt gehouden totdat de olie op is. Kan dag en nacht en zonder toezicht gebruikt worden.

Aroma carkit, Chi, €19,90

Aromastream to go, Primavera, 29,90
Aromastream, Primavera, €42

D) thermo geurstenen

Zeer geschikt voor kinderkamer, slaapkamer en / of werkruimte. Circa 20 á 60m3 / effectief bereik 2-3 meter.

E-Stone, Chi, €45

Geruisloos, wordt niet warmer dan 49 graden, veiliger dan de gewone aromalampjes, aangezien er geen gebruik wordt gemaakt van open vuur. Kunnen met of zonder water worden gebruikt. Bijzonder praktisch. Gebruik met 2-5 druppels olie.

thermogeursteen ‘Simply Silent’, Primavera, €36,90
Thermogeeursteen rond wit, Ecomild, €34,95

E)
Aroma-lampje of aromabrander, met water & vuur

deze zijn nét hoog genoeg…

Primavera, €22,- p.s.

Woonkamer, eetkamer, bureau. Bereik tot ca 20m2, gewoonweg binnen straal van 3 á 4 meter

Het aromalampje: gezellig en bekend, met waterkommetje & waxinelichtje. Houder vullen met water of hydrolaat, enkele druppels etherische oliën toevoegen (2 tot 10 druppels).

Hoe kleiner het schaaltje is en hoe dichter bij de warmtebron, hoe sneller het water te sterk verhit wordt.

Goed: 10cm afstand.

Het water mag niet warmer worden dan 55 graden en in geen geval aan de kook raken. Dan verbrandt de olie en de geur en gaat de werking teniet. Met deze verspreiding komen er ook roetdeeltjes in de lucht. Wees alert en voorzichtig, zeker met kinderen: het is open vuur!

F) Huisparfums, roomsprays

Orchid Airsprays, 75ml, €13,50

Voor een vrij korte, heerlijke geurtoets in de begeurde ruimte. Ideaal om snel en eenvoudig het gewenste effect te bereiken.

Weldaad adviseert 100% natuurlijke sprays, met echte etherische oliën.

Sprayflesjes, zoals door Weldaad verkocht, bevatten etherische olie, die met alcohol, hydrolaten of bloesemremedies zijn gemengd, waarna volgends een bepaald procede water is toegevoegd.

Bio-airsprays Primavera, 30-100ml , €7 tot €14

G) Geurstenen, – blokjes, geurstokjes, arom-inhalers en geurhangers

arominhaler €7,50
Geurhanger, zilver, hart met vleugels €79
Geursteen in blikje, Primavera, €4,90
Geursteen Rozenbloesem, Primavera, €12,90

Geursteen/blokje: vooral geschikt voor kleine afgesloten ruimtes zoals bureau, hal, naast bed, kast, in badkamer/toilet.

Geurbereik 1 (inhaler) tot 2m

Ook kan het, liefst opgehangen, geschikt zijn voor in de auto. Je kunt er ook een mobile van maken en deze op een plek hangen waar de lucht er langs strijkt: dan wordt het begeurde gebied groter.

Let op: niet in aanraking laten komen met kunststof of lak: etherische olie kan inbijten!

Geursteen ornament, Primavera, €4,90

Geurstenen en -blokjes zijn gemaakt van (poreus) aardewerk, sommigen deels geglazuurd. U druppelt 3-5 dr. etherische olie op de uitsparing.

De glazuurlaag (of uw schaaltje er onder) voorkomt eventuele aantasting van kunststof- of gelakte ondergrond door etherische oliën.

Geurhangers zijn mooie zilveren sieraden, waarin een geurviltje of mini- geursteen wordt gedaan.

U kunt er uw gewenste geur op druppelen (1 dr. is meestal voldoende voor enige dagen). Zo kunt u steeds, zo lang u wilt, uw favoriete geur en sfeer bij u dragen.

Geurstokjes: deze raadt Weldaad niet aan: Voor zover haar -tot nog toe- bekend zijn er géén verkrijgbaar die op verantwoorde wijze een zuiver natuurlijke geur verspreiden.

Geursteen Aromastone Wood, Chi, €3,95
geursteen muisje met staart, Volatile, €2,50
Geursteen Frangipani, Primavera, €13,90
nieuws

het meest gedeelde bericht van Weldaad op facebook

Geplaatst op

is -is het niet wonderlijk?- een rant. Of komt daar dichtbij. Hier vind je het op facebook. En ook hier, moest ik dat

Toch maar eens delen!
Er zijn helaas bedrijven die beweren dat je etherische oliën (ook wel essentiële oliën) zonder meer kunt innemen. En mensen die dat te goeder trouw, zo van hen overnemen.
Gebaseerd op te weinig kennis van aromatherapie wordt gesteld dat dit zonder gevaar kan. Er wordt zelfs beweerd dat je etherische oliën met water kunt innemen. Helaas kan dit leiden tot overgevoeligheidsreacties, irritatie van de slijmvliezen en orgaanschade.

Voordat ik ga ‘ranten’ en uitleggen:
Advies over inname en het gebruik op de huid van etherische oliën:
* Niet innemen, tenzij je grote (!!) kennis van zaken hebt, of onder begeleiding van een goede aromatherapeut bent.
* Niet gebruiken op de huid, tenzij opgelost in een vette plant olie, zoals amandel- of een andere basis (‘vette planten’-)olie. In een basisolie, voor massage, afhankelijk van de olie en het gebruik kan daar 0,1 tot 3% etherische olie in. Informeer je goed, en extra goed als je ze op een veilige manier tijdens zwangerschap, voor babies en kinderen wilt gebruiken.
* Er zijn maar 3 (eigenlijk 5, maar hier even de belangrijksten) etherische oliën die direct op de huid (lokaal!) gebruikt kunnen worden, en dan alleen nog maar in sommige (!) gevallen: Lavendel (Lavandula angustifolia), Helicryse (Helicrysum italicum) en in veel mindere mate: Tea Tree (Melaleuca alternifolia).
Etherische oliën puur op de huid geeft in veel gevallen uitdroging van de huid en huid-reacties, omdat deze natuurlijke materialen zeer krachtig zijn. Sommige oliën zijn (puur!…) etsend. Daarom is het mengen in een vette plant olie nodig. De opname en de werkzaamheid van de etherische olie worden zelfs verbeterd.
* NOOIT olie direct gebruiken in (bad)water. Altijd emulgeren!! Dat kan zelfs al in een beetje slagroom of volle melk. En alleen de daarvoor geschikte oliën gebruiken.
* Lees een goed boek -liever meer-, laat je informeren door aromatherapeuten en lees voor gebruik tenminste de aanwijzingen!

Wanneer kun je etherische oliën wel innemen? In een aantal specifieke gevallen:
– Bij een specifiek advies voor een bepaalde gezondheidsklacht van een deskundig opgeleid aroma-therapeut of arts.
– Twee theelepels olijfolie, met daarin een druppeltje pepermuntolie oplikken vanuit een handpalm kan bij een opgeblazen gevoel na het eten snel verlichting geven. Of 1 druppeltje lavendel er in, voor balans.
– In een mengsel van plantaardige, vette oliën of een beslag kunnen etherische oliën in de keuken worden toegepast om gerechten te upgraden qua smaak of geur. MAAR: gebruik heel weinig: hooguit 1 druppel. Als je bedenkt hoeveel plantenmateriaal daarvoor nodig is, is dat eigenlijk ook wel logisch. Je gooit ook geen hele struik tijm of rozemarijn in je saus, toch? Of een emmer-vol rozen? Heerlijk van geur en smaak, goedkoper én verstandiger is het om hiervoor hydrolaten (bloemenwaters) te gebruiken.
Indien met mate en dus met een enkel druppeltje toegepast, kunnen de volgende oliën bv worden ingezet: biologische Lavendel, of Sandelhout olie verbeteren de conditie van het tandvlees en helpen bij blaasjes in de mond; – In je eigen gemaakte verzorgingsproducten (bv creme, deo, tandpasta). Niet meer dan een paar druppels olie (ook weer afhankelijk van welke olie, waarvoor, enz).
– In alle gevallen hebben biologisch gecertificeerde oliën de voorkeur.

En hier wat achtergrond informatie, voor wie meer wil weten:
Er wordt dus gezegd: ja hoor, je kunt (bijv.) citroenolie zo in water innemen. ‘Want de olie is puur, 100% natuurlijk!!’ Wie dat zegt, weet dus NIET genoeg van etherische oliën af! Werken met pure, 100% olie is inderdaad van het grootste belang, als je een gezond en weldadig effect wilt bewerkstelligen. Voor Weldaad is dat (inclusief nog een aantal extra kwaliteitseisen) altijd het vanzelfsprekende beginpunt (en, lezers: het betreffende merk olie is niet de enige pure, dat jullie het weten. Er zijn veel echt goede, pure merken, zoals PRIMAVERAPranarôm aromathérapie scientifiqueSjankara, @Senti (Berlin), De Levensboom Complementaire Zorg in de Zorg [nu verkrijgbaar bij Volatile!], Tisserand BeneluxNetelvuur om maar een paar goede te noemen!). Ja, Puurheid. Ja. Natuurlijk! EN: Minstens net zo belangrijk is het kennis van zaken te hebben, over hoe deze betreffende olie kan worden ingezet, onder welke voorwaarden en zo voorts. Dit is afhankelijk van de (natuurlijke!!!) molecuul-groepen in een olie hoe je ze kunt gebruiken. Die bepalen het veilige gebruik op een bepaalde manier. Bv: welke mogen alleen in de aller aller kleinste verdunning in basisolie op de huid, welke alleen maar in de geurverspreider, welke kunnen wel/niet inwendig (alleen onder deskundige begeleiding!).
Zet je ze goed in, dan zijn ze verrukkelijk en ondersteunend.
Zet je ze fout in, dan kunnen ze simpelweg schadelijk zijn!! Voor de lever (dat merk je dus niet direct), voor de slijmvliezen, de huid. Irritatie van de huid (tot verbrandingen en blijvende schade aan toe) is helaas geen zeldzaamheid. Dat is allemaal dus heel simpel te voorkomen: Niet zomaar wat doen. Niet enkel op de informatie van de leverancier afgaan. Maar je breed oriënteren en/of je goed laten voorlichten door een deskundige aromatherapeut.
En dan, over keurmerken: Een breed gedragen, internationaal label of keurmerk (zoals Ecocert, Eko, Bio/kbA, Demeter, Natrue, BDIH en Proefdiervrij) zegt méér, dan een zelf-ontworpen certificatie (zoals CPTG, wat overigens claimt anders te zijn dan alle anderen – maar als je leest wat dit inhoud, niet meer blijkt te zijn dan de vanzelfsprekende (voor kwaliteits-merken!) middels gas-chromatography–mass spectrometry (GC-MS) toetsing plus, indien aan de hoge kwaliteitsstandaard voldoend, goedkeuring van de oliën!)

ZO. Naast de schade die al is ontstaan en vast nog verder gaat ontstaan bij door deze onjuiste voorlichting en onoordeelkundig gebruik, is er ook nog eens kans dat (op het moment dat er meer bekendheid komt over mensen die daar dus schade door oplopen) mensen aromatherapie in het verdomhoekje gooien. Dat zou verschrikkelijk jammer zijn voor deze, heerlijke, holistische manier waarop de natuur ons kan helpen om lekker en gezond in ons vel te zitten. I love it!!! 

aromatherapie & aromazorg, etherische olie

Hoe herken je kwaliteitsolie? Check dit. Drie criteria.

Geplaatst op

Je hebt dat flesje olie in je hand. Of je kijkt naar een flesje op het internet. Maar hoe weet je nu of dit een goede olie is?

Al die plekken, waar je ze kunt kopen, etherische oliën. Al die verschillende prijzen. Al die claims die er aan worden gehangen. En dat verschil in geur – hoe bepaal je of je te maken hebt met een goede of slechte olie?

Monika Werner, één van mijn favoriete auteurs (van boeken over aromatherapie) schrijft helder over de criteria. Heel nuttig, om te weten waarop te letten. Dat vulde ik aan en deel ik nu graag met je.

Eerst kort de belangrijkste punten. Dan voor wie méér wilt weten, meer uitleg.

Allereerst: De prijs.

De productie van pure etherische oliën is erg intensief. Om de oliën te winnen is veel plantenmateriaal nodig. Bepalend voor de prijs, zijn -onder meer- het gehalte etherische olie wat in het plantenmateriaal zit (dat is heel verschillend); de beschikbaarheid ervan; de benodigde menskracht en de soort winning. Die soort winning gaat zowel om het soort proces (bv destillatie/koude persing), als om hoe zorgvuldig en hoe klein/grootschalig de winning werd uitgevoerd. De prijs ligt meestal tussen de 4 en 25 euro per 5ml – maar kan oplopen tot over de 200 euro voor 1 ml (zoals voor sommige rozensoorten, de Iris). Als je dus oliën ziet die goedkoper worden aangeboden en/of allemaal rond dezelfde prijs zijn, dan kun je er aardig zeker van zijn dat je met on-echte of lage kwaliteit olie te maken hebt. Bij dit soort goedkope oliën is de kans groot dat er schadelijke stoffen in zitten en/of dat ze gemengd zijn met andere, goedkope(re) natuurlijke of synthetische oliën. Je begrijpt dat ze dan niet de gewenste werking hebben – en dat ze ongewenste bijwerkingen kunnen hebben.

Het prijscriterium is wel een lastige. Want een hogere/normale prijs hóeft niet te betekenen dat de olie van de hoogst te verwachten kwaliteit is. Die kwaliteit hangt af van de inhoud en de levenskracht. Voor bepaling van levenskracht, vitale kwaliteit, zijn nieuwe onderzoeksmethoden nodig – die momenteel nog niet algemeen erkend zijn, zoals wellicht kristallisatie- en biofotonen-onderzoek, waarmee het Bolk Instituut nu bepaalde soorten voeding onderzoekt. Een wens van mij, voor de toekomst, dat deze fijnstoffelijke metingen uitgevoerd zullen kunnen gaan worden, kleinschalig en wetenschappelijk betrouwbaar – om ook de vitale kwaliteit van etherische oliën en kruiden inzichtelijk te maken.

De inhoud kan vastgesteld worden met gas-chromatografie, met molecule herkenning. Daarmee is de opbouw van de olie vast te stellen (en te vergelijken met de kenmerkende opbouw van die betreffende olie). Die opbouw bepaalt de therapeutische waarde. Die therapeutische waarde is dus afhankelijk van de inhoud: de molecuulgroepen, niet van de prijs. Dat brengt me bij de andere kant van dit prijzenspectrum: er zijn ook oliën die verbazend duur worden aangeboden – dat kan met bv winningsmethoden te maken hebben. Het kan óók te maken hebben met marketing- en het verkoopsysteem van het bedrijf.

De geur.

Met veel ervaring, lukt het soms om de kwaliteit van oliën te beoordelen met de neus. Er zijn verschillende redenen waarom dit zo moeilijk is. Niet alleen je ervaring, de situatie, je humeur, de ouderdom (dan wel ‘jeugd’) van de olie spelen mee. Daarnaast speelt hier mee hoe de olie per jaar en per gebied iets wisselend kan zijn van geur: net als wijn hebben zon-kracht, regenval, terroir en meer zulke zaken invloed op de geur. Gelukkig worden er uitgebreide chemische analyses uitgevoerd (gas-chromatogrammen), die erg nuttig zijn om de waarde van de olie te bepalen. Ze geven aan hoe de opbouw van de verschillende molecuul-groepen zijn – en daaruit kun je lezen hoe goed en werkzaam de olie is (en haal je de oliën er uit, waarmee geknoeid is). Die opbouw van- en in molecuul-groepen bepalen de geur en de werkzaamheid. Boeiende materie. Monika Werner heeft in haar boek Praxis Aromatherapie mooie overzichten gegeven, waarmee ze per olie/plant, vereenvoudigd, laat zien hoe betrekkelijk simpel of buitengewoon gecompliceerd dit kan zijn.

De informatie

Je kunt op heel veel plekken etherische olie kopen. De kennis van de verkopers over de oliën, toepassingen en kwaliteit loopt nogal uiteen. Het maakt daarbij -onder meer- veel uit, hoe diep en breed de verkoper zich in etherische oliën en aromatherapie heeft georiënteerd. Heb je te maken met een kundige aromatherapeut, dan mag je verwachten dat die je goed helpt, met producten van hoge kwaliteit. Heb je te maken met iemand die enkel één merk aanprijst (wat dan natuurlijk ‘hoogste kwaliteit’ is en mogelijk kostbaarder dan verwacht) en zich enkel via dat merk laat informeren, dan mag je tenminste gekleurde informatie verwachten. Gelukkig is er nog de productinformatie. En zijn er keurmerken, die vertellen over bijvoorbeeld duurzaamheid. De nauwkeurigheid van de productinformatie op het flesje geeft een goede indicatie van de kwaliteit. Welke informatie mag je verwachten?

  • ‘100% pure etherische olie’ (niet ‘natuurlijk’ of ‘parfumolie’);
  • Nederlandse en botanische naam (Latijn) van de plant;
  • Opgave van het deel van de plan waaruit de etherische olie gewonnen is, als variaties mogelijk zijn, omdat de werking verschillend kan zijn (blad, schors, bloem, vrucht);
  • Inhoudsopgave in ml of g;
  • Land van oorsprong, aangezien etherische oliën afhankelijk van het land van herkomst kunnen variëren;
  • Informatie over de teelt, bijvoorbeeld: uit gecontroleerde biologische teelt (een internationaal erkend keurmerk, dat zegt meer dan een ‘eigen’ keurmerk per bedrijf), uit het wild verzameld – of uit conventionele teelt (dus mogelijk met pesticiden behandelde planten waarvan de etherische olie resten kan bevatten). Ik raad je aan om etherische oliën te kiezen die niet (mogelijk) deze resten hebben – zeker als je van plan bent de olie inwendig te gebruiken of puur te gebruiken (wat ik afraad, tenzij je jezelf zeer goed hebt geïnformeerd). Voor personen die allergisch zijn, is dit nog belangrijker;
  • Winningsprocedure: Bij extractie moet het oplosmiddel genoemd worden – en of de olie gecontroleerd is op resten;
  • Exacte opgave van de toevoeging en de mengverhouding in percentages bij taaie – en/of dure oliën, die vaak worden aangelengd met wijngeest (/alcohol/brandewijn) of jojoba (of een andere vette plantenolie);
  • Controlenummer, bv de batch, zodat de olie geïdentificeerd kan worden als er klachten zijn.
aromatherapie & aromazorg, etherische olie

Voor-zorg. Lees je wijzer:

Geplaatst op

Het gebruik van etherische oliën vraagt kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid. Neem daarom deze gebruiksaanwijzingen en veiligheids-voorschriften serieus. Geloof niet zomaar wat er door deze en gene wordt beweerd! Lees je in – en neem daarbij niet-merk-gebonden auteurs en waar mogelijk wetenschappelijk bevestigde kennis als bron. Zodat je er veilig én verrukkelijk gebruik van kunt maken.

Gebruiksaanwijzing van etherische olie (en geurmengsels daarvan)

Etherische oliën zijn natuurproducten. Ze zijn gevoelig voor licht, lucht en hoge temperaturen. Bewaar de olie op een donkere plaats met een zoveel mogelijk koele, gelijkmatige temperatuur. Sluit de flesjes na gebruik snel weer af. Deze adviezen zijn voor het behoud erg belangrijk. Oliën kunnen oxideren, waardoor allerlei verbindingen in oliën ontstaan die de huid kunnen irriteren en de huid daar ook gevoeliger voor kunnen maken (sensiteren).

Buiten bereik van (kleine) kinderen en huisdieren houden.

Etherische oliën zijn brandbare stoffen, dus nooit bij open vuur plaatsen.

Etherische oliën zijn een geschenk van de natuur – ze vervangen echter nooit een arts. Mensen met een ziekte, kwaal of geestelijke problemen dienen een reguliere arts te bezoeken om diagnose vast te laten stellen om een (ernstige) lichamelijke of geestelijke aandoening uit te sluiten. Zorgvuldig uitgezochte etherische oliën kunnen ondersteunend worden gebruikt en zeer nuttig zijn – hierbij moet rekening worden gehouden met onder meer (langdurige) invloed op organen (zoals huid, lever en nieren), eventuele aandoeningen (bv epilepsie, bloeddruk) en met medicatie.

Vermijd langdurig gebruik van dezelfde etherische olie i.v.m. risico op optreden van allergieën.

Pas altijd goed op met onverdunde oliën! Bedenk dat het om een zeer sterk geconcentreerde substantie gaat. Deze zijn vrijwel allemaal te sterk om onverdund op de huid te gebruiken: Ze moeten met kennis van zaken, voldoende verdund, in een geschikte drager gebruikt worden (de oliën kunnen irriterend zijn en overgevoeligheid veroorzaken bij contact met de huid). Let ook op de kwaliteit van de olie, gebruik alleen kwalitatief goede tot zeer goede oliën. Lees er meer over in een nog volgend blog.

Hier vertel ik al wel: Er zijn 3 etherische oliën die een uitzondering zijn. Deze, lavendel (Lavandula angustifolia of L. vera); helicryse (Helicrysum italicum) en teatree (Melaleuca alternifolia), kunnen met mate en alleen indien nodig, puur op de huid gebruikt worden bij bepaalde klachten. Hierover volgt nog een artikel, waarin ook uitleg wordt gegeven aan nog een paar oliën die in sommige gevallen óók puur op de huid gebruikt kunnen worden – en waar je dan alert op moet zijn. Als je deze kennis (van neutrale en diverse bronnen) niet hebt, gebruik de olie dan niet onverdund op de huid. Sommige oliën kunnen huidirritaties en allergieën veroorzaken, of de gevoeligheid voor zonlicht verhogen. Als je een gevoelige, snel geïrriteerde huid hebt en/of een allergische constitutie hebt, test dan eerst je huid. Deze huidtest alleen te gebruiken voor oliën die geschikt zijn voor onverdund opbrengen! Wrijf 1 druppel olie in de elleboog holte. Wanneer deze plek binnen 24 uur rood is, de olie niet gebruiken of eventueel verdunnen met een basisolie en opnieuw testen. Als er na 24 uur geen reactie is opgetreden, is de etherische olie hoogstwaarschijnlijk veilig voor kortdurend gebruik. Blijf dit goed volgen.

Verdunning en dosering: als er 3% op de huid staat, wordt daarmee de maximale dosering bedoeld. 3% wil zeggen: 3ml. etherische olie (ca. 60 druppels) in 100 ml. plantaardige, vette olie (basis olie). Een normaal gemiddelde voor 1 ml. olie is ongeveer 20 druppels.

Laat etherische oliën niet in contact komen de ogen, de neus, de oren en de ano-genitale streken. Mocht dit onverhoopt wel gebeuren, breng dan onmiddellijk een neutrale basisolie aan, ter verzachting – als je die niet in huis hebt, spoel dan met bv melk. Zo nodig een arts raadplegen!

Er zijn oliën, die de huid gevoeliger maken voor licht. Onder meer citrusolien (met name bergamot is daar bekend om)

Gebruik etherische oliën niet inwendig (tenzij deze expliciet zo voorgeschreven worden door een kundige aromatherapeut).

In geval van inslikken, niet het braken opwekken, direct een arts raadplegen en de verpakking of etiket tonen. In geval van een toevallige inname van een grote hoeveelheid vluchtige (oftewel etherische-, oftewel essentiële) olie (vanaf een halve ml), zo snel mogelijk een milde plantaardige olie (olijf, zonnebloem) inslikken en het Nationaal Vergiftigingen InformatieCentrum laten bellen (NVIC, Tel: 030-274 88 88, 24 uur per dag).

Voor gebruik in bad of waswater moet de etherische olie eerst op de juiste wijze geëmulgeerd worden. Dat kan met een neutrale badolie of badschuim, goed gemengd met zeezout, honing of zelfs volle melk of slagroom. Nooit los in badwater druppelen: de olie blijft op het water drijven en kan dan direct in contact komen met de huid en/of slijmvliezen – dan is de kans op irritatie erg groot. Gebruik geen e.o. van pepermunt in bad (vanwege omkeer-effect).

Gebruik etherische oliën nooit intramusculair of intraveneus.

Er zijn beperkingen in de keuze van- en het gebruik van etherische oliën: tijdens zwangerschap; tijdens de periode dat borstvoeding wordt gegeven; voor kinderen -zeker onder de 3 jaar-; tijdens homeopathische behandelingen (omstreden); bij aanleg voor epilepsie of bij borstkanker. Hier kunnen hydrolaten een heel geschikte en prettige vervanger zijn.

Voor gebruik in aroma-verspreiders (vernevelaars, geurstenen, lampjes et cetera) kunnen etherische oliën wel onverdund gebruikt. Let wel heel goed op, want etherische oliën zijn ontvlambaar. Aanraking met ogen en huid vermijden. Raak je ze aan? draag dan geschikte handschoenen.

Vermijd direct contact van etherische olie met kunststof, rubber of gelakte oppervlakten. Dit omdat ze corrosief zijn: ze kunnen ‘inbijten’ op deze soorten oppervlaktes.

Afval niet in de gootsteen werpen, dit is milieugevaarlijk, dit weer vanwege de sterke concentratie.

Etherische olie laat vlekken achter op kleding, beddengoed en handdoeken. Deze zijn nauwelijks tot niet te verwijderen.

aromatherapie & aromazorg, etherische olie

Etherische olie – een inleiding

Geplaatst op

Etherische (ook wel genoemd: essences, aromatische – of essentiële -) oliën zijn de geurige substanties die je kunt vinden in verschillende delen van (meest) planten en bomen (gehele plant, bloemen, vruchten, bessen, zaden, blad, schil, schors, hout en/of wortelstok).

Etherische oliën zijn vluchtig, lipofiel (vet-oplosbaar) en bestaan uit meerdere (tot wel honderden) bestanddelen. Deze hebben een moleculaire structuur en zijn bepalend voor de geur en de werking.

Verschillen in opbrengst ontstaan door verschillen in de soort plant (met haar gebruikelijke molecuulgroepen), terroir (grondsoort, groeiplaats, omgeving, weersomstandigheden), oogst, winningsmethode, opslag et cetera. Er is veel plantenmateriaal nodig – variërend van 1:200 tot 1:5000 – en de werking van de moleculen geeft een versterkend (synergetisch) effect: het geheel is meer dan de som der delen.

Etherische olie wordt vooral geproduceerd uit leden van de volgende plantenfamilies: schermbloemenfamilie (Apiaceae), composietenfamilie (Asteraceae), Burseraceae, cipresfamilie (Cupressaceae), lipbloemenfamilie (Lamiaceae), mirtefamilie (Myrtaceae) en wijnruitfamilie (Rutaceae).

Ze zijn op allerlei manieren nuttig voor de plant. Wij mensen zijn nog maar beginners in het begrijpen hoe en wat ze doen, voor de planten, hun omgeving en voor ons. Zo werken etherische oliën onder meer als een soort plantaardig hormoon, waarbij ze de plant helpen om zich voort te planten (de geuren lokken onder meer insecten, bijen en vlinders). Ze helpen planten communiceren, zichzelf te herstellen en te beschermen (zoals het versterken van eigen afweer en herstel-vermogen; afweer tegen schadelijke micro-organismen en/of een sterke geur en smaak, die voorkomt dat dieren hen (verder) op willen eten). Het gehalte aan etherische oliën wordt versterkt, in de plant, door zonlicht en is -naast voeding en licht- essentieel voor de overleving en het voortbestaan van de soort.

Deze verleidende, genezende en verdedigende krachten zijn ten eerste van belang voor de planten en hun directe omgeving. Dat ook wij haar krachten kunnen benutten, wordt vaak voor vanzelfsprekend aangenomen – en zoals op veel gebieden wordt daarbij helaas vaak het menselijk en economisch belang vooropgesteld. Ik wil pleiten, ook hier, voor duurzaamheid en biodiversiteit. En dankbaarheid, voor het wonder van deze plant en deze geur.

Het doelgericht gebruik van geurig plantenmateriaal heeft een lange geschiedenis van circa 5000 jaar. Ze was van groot belang om te leven en te overleven. Om de goden gunstig te stemmen, het lichaam en de ziel te helen – tot (balsemend) in het dodenrijk toe. Zo vormen ze de bakermat van geneeskunde en parfumindustrie – en zijn daarin nog steeds van groot belang. De geschiedenis voert door China, India en omstreken, langs oude, Egyptische, Perzische, Griekse, Romeinse en Arabische beschavingen. Langs ontdekkingen hoe deze vluchtige stoffen ‘gewonnen’ konden worden (geïsoleerd uit de plant) zoals door koude persing, destillatie, enfleurage en extractie op andere manieren – tot en met de CO2 extractie. In een ander, toekomstig, blog hoop ik meer over de geschiedenis te vertellen.

Het gebruik van etherische oliën is sinds circa 1930 toenemend bekend onder de naam aromatherapie.

Aromatherapie

Momenteel bestaat een grote, hernieuwde belangstelling voor haar. Mijn inschatting is, dat etherische oliën van blijvende waarde zullen blijken te zijn, op allerlei gebieden in het leven. Mits verkrijgbaar – dus mits goed voor de aarde en de atmosfeer, waarop en waarin ze groeien, gezorgd wordt.

De oliën fascineren door hun bijzondere en heerlijke geuren; door hoe krachtig ze verbonden zijn met emotie en herinnering en door hun sterke en weldadige werking. Het is iedere keer weer een wonder om te zien, hoe ze de stemming kunnen veranderen, en de levenskracht kunnen versterken.

We zijn gewend geraakt om dit woord zowel voor aroma-verzorging als voor aroma-therapie te gebruiken. Wikipedia omschrijft aromatherapie als een vorm van kruidengeneeskunde, gebaseerd op het gebruik van etherische olie van kruiden, bloemen en andere plantendelen. Aromatherapie is een samentrekking van de woorden aroma en therapie en staat voor behandeling met geuren. Daarnaast staat, algemener, de boeiende studie Aromacologie of aromachologie: de waarin de invloed van geuren op menselijk gedrag en de relatie tussen geuren en gevoelens & emoties worden onderzocht.

Binnen de aromatherapie wordt gesproken over een aantal grote stromingen, met verschillende benaderingen en methoden, zoals de ‘Engelse-‘, ‘Franse’- en Duitse stroming. Er is onenigheid over welke oliën op welke manieren toegepast zouden kunnen worden. Over beide vertel ik in andere artikelen meer.

Voor deskundige, werkzame en veilige toepassing is kennis van zowel de opbouw- en verantwoorde toepassingsmethoden van de specifieke etherische oliën nodig. Daarnaast adviseer ik een holistische, cliëntgerichte benadering. Om met wijlen André Gielen te spreken: ‘Aromatherapie is de kunst en kunde waarbij men met enkelvoudige en gecombineerde etherische oliën geestelijke en lichamelijke kwalen verlicht. Indien de etherische oliën goed worden toegepast, hebben ze geen negatieve bijwerkingen. Het principe van de natuurgeneeswijze wordt gevolgd: het opwekken en versterken van de levenskracht en zelfgenezend vermogen van de patiënt. De etherische oliën reguleren dát, wat uit balans is geraakt. Ze werken in op lichaam en ziel. De belangrijkste eigenschap van de oliën is het evenwicht brengende effect ervan op het lichaam. Baseer de behandeling altijd op de diagnose van een arts.’

Aromatherapie en aromazorg worden onder meer toegepast via inhalatie (geurverspreiding), crèmes, masseren, baden, capsules en zetpillen. Aromatherapie gaat verder dan enkel het gebruik van etherische oliën: deze is niet kompleet zonder kennis – en toepassing van basisoliën en hydrolaten. Tenslotte is er nog het gebruik in de keuken.

Etherische olie werkt krachtig en dient op de juiste manier gebruikt te worden. Lees daarom voor het gebruik eerst de aanwijzingen!

nieuws

Weldaad presenteert:

Geplaatst op

Hier is ze, de nieuwe site van Weldaad!

Binnenkort ook de nieuwe webshop, die rustig aan zal worden opgebouwd. Met focus op hoe je zelf veilig en verrukkelijk met de oliën aan de slag kunt. Je zult er de basisproducten vinden, zoals de etherische (essentiële) oliën, hydrolaten, boters en vette plantenoliën erbij – en met meer informatie over deze producten. Er zullen een aantal favorieten beschikbaar blijven die mijn cliënten heel graag bij mij bestellen. Daarnaast (blijf het blog volgen!) zal ik meer met je delen: achtergronden, tips en adviezen – aan de hand van vragen die ik ontvang. Genieten van geuren gewenst!

En: Je tips, adviezen of gevonden typo’s: heel welkom, deel ze gerust.