is -is het niet wonderlijk?- een rant. Of komt daar dichtbij. Hier vind je het op facebook. En ook hier, moest ik dat
Toch maar eens delen!
Er zijn helaas bedrijven die beweren dat je etherische oliën (ook wel essentiële oliën) zonder meer kunt innemen. En mensen die dat te goeder trouw, zo van hen overnemen.
Gebaseerd op te weinig kennis van aromatherapie wordt gesteld dat dit zonder gevaar kan. Er wordt zelfs beweerd dat je etherische oliën met water kunt innemen. Helaas kan dit leiden tot overgevoeligheidsreacties, irritatie van de slijmvliezen en orgaanschade.
Voordat ik ga ‘ranten’ en uitleggen:
Advies over inname en het gebruik op de huid van etherische oliën:
* Niet innemen, tenzij je grote (!!) kennis van zaken hebt, of onder begeleiding van een goede aromatherapeut bent.
* Niet gebruiken op de huid, tenzij opgelost in een vette plant olie, zoals amandel- of een andere basis (‘vette planten’-)olie. In een basisolie, voor massage, afhankelijk van de olie en het gebruik kan daar 0,1 tot 3% etherische olie in. Informeer je goed, en extra goed als je ze op een veilige manier tijdens zwangerschap, voor babies en kinderen wilt gebruiken.
* Er zijn maar 3 (eigenlijk 5, maar hier even de belangrijksten) etherische oliën die direct op de huid (lokaal!) gebruikt kunnen worden, en dan alleen nog maar in sommige (!) gevallen: Lavendel (Lavandula angustifolia), Helicryse (Helicrysum italicum) en in veel mindere mate: Tea Tree (Melaleuca alternifolia).
Etherische oliën puur op de huid geeft in veel gevallen uitdroging van de huid en huid-reacties, omdat deze natuurlijke materialen zeer krachtig zijn. Sommige oliën zijn (puur!…) etsend. Daarom is het mengen in een vette plant olie nodig. De opname en de werkzaamheid van de etherische olie worden zelfs verbeterd.
* NOOIT olie direct gebruiken in (bad)water. Altijd emulgeren!! Dat kan zelfs al in een beetje slagroom of volle melk. En alleen de daarvoor geschikte oliën gebruiken.
* Lees een goed boek -liever meer-, laat je informeren door aromatherapeuten en lees voor gebruik tenminste de aanwijzingen!
Wanneer kun je etherische oliën wel innemen? In een aantal specifieke gevallen:
– Bij een specifiek advies voor een bepaalde gezondheidsklacht van een deskundig opgeleid aroma-therapeut of arts.
– Twee theelepels olijfolie, met daarin een druppeltje pepermuntolie oplikken vanuit een handpalm kan bij een opgeblazen gevoel na het eten snel verlichting geven. Of 1 druppeltje lavendel er in, voor balans.
– In een mengsel van plantaardige, vette oliën of een beslag kunnen etherische oliën in de keuken worden toegepast om gerechten te upgraden qua smaak of geur. MAAR: gebruik heel weinig: hooguit 1 druppel. Als je bedenkt hoeveel plantenmateriaal daarvoor nodig is, is dat eigenlijk ook wel logisch. Je gooit ook geen hele struik tijm of rozemarijn in je saus, toch? Of een emmer-vol rozen? Heerlijk van geur en smaak, goedkoper én verstandiger is het om hiervoor hydrolaten (bloemenwaters) te gebruiken.
Indien met mate en dus met een enkel druppeltje toegepast, kunnen de volgende oliën bv worden ingezet: biologische Lavendel, of Sandelhout olie verbeteren de conditie van het tandvlees en helpen bij blaasjes in de mond; – In je eigen gemaakte verzorgingsproducten (bv creme, deo, tandpasta). Niet meer dan een paar druppels olie (ook weer afhankelijk van welke olie, waarvoor, enz).
– In alle gevallen hebben biologisch gecertificeerde oliën de voorkeur.
En hier wat achtergrond informatie, voor wie meer wil weten:
Er wordt dus gezegd: ja hoor, je kunt (bijv.) citroenolie zo in water innemen. ‘Want de olie is puur, 100% natuurlijk!!’ Wie dat zegt, weet dus NIET genoeg van etherische oliën af! Werken met pure, 100% olie is inderdaad van het grootste belang, als je een gezond en weldadig effect wilt bewerkstelligen. Voor Weldaad is dat (inclusief nog een aantal extra kwaliteitseisen) altijd het vanzelfsprekende beginpunt (en, lezers: het betreffende merk olie is niet de enige pure, dat jullie het weten. Er zijn veel echt goede, pure merken, zoals PRIMAVERA, Pranarôm aromathérapie scientifique, Sjankara, @Senti (Berlin), De Levensboom Complementaire Zorg in de Zorg [nu verkrijgbaar bij Volatile!], Tisserand Benelux, Netelvuur om maar een paar goede te noemen!). Ja, Puurheid. Ja. Natuurlijk! EN: Minstens net zo belangrijk is het kennis van zaken te hebben, over hoe deze betreffende olie kan worden ingezet, onder welke voorwaarden en zo voorts. Dit is afhankelijk van de (natuurlijke!!!) molecuul-groepen in een olie hoe je ze kunt gebruiken. Die bepalen het veilige gebruik op een bepaalde manier. Bv: welke mogen alleen in de aller aller kleinste verdunning in basisolie op de huid, welke alleen maar in de geurverspreider, welke kunnen wel/niet inwendig (alleen onder deskundige begeleiding!).
Zet je ze goed in, dan zijn ze verrukkelijk en ondersteunend.
Zet je ze fout in, dan kunnen ze simpelweg schadelijk zijn!! Voor de lever (dat merk je dus niet direct), voor de slijmvliezen, de huid. Irritatie van de huid (tot verbrandingen en blijvende schade aan toe) is helaas geen zeldzaamheid. Dat is allemaal dus heel simpel te voorkomen: Niet zomaar wat doen. Niet enkel op de informatie van de leverancier afgaan. Maar je breed oriënteren en/of je goed laten voorlichten door een deskundige aromatherapeut.
En dan, over keurmerken: Een breed gedragen, internationaal label of keurmerk (zoals Ecocert, Eko, Bio/kbA, Demeter, Natrue, BDIH en Proefdiervrij) zegt méér, dan een zelf-ontworpen certificatie (zoals CPTG, wat overigens claimt anders te zijn dan alle anderen – maar als je leest wat dit inhoud, niet meer blijkt te zijn dan de vanzelfsprekende (voor kwaliteits-merken!) middels gas-chromatography–mass spectrometry (GC-MS) toetsing plus, indien aan de hoge kwaliteitsstandaard voldoend, goedkeuring van de oliën!)

ZO. Naast de schade die al is ontstaan en vast nog verder gaat ontstaan bij door deze onjuiste voorlichting en onoordeelkundig gebruik, is er ook nog eens kans dat (op het moment dat er meer bekendheid komt over mensen die daar dus schade door oplopen) mensen aromatherapie in het verdomhoekje gooien. Dat zou verschrikkelijk jammer zijn voor deze, heerlijke, holistische manier waarop de natuur ons kan helpen om lekker en gezond in ons vel te zitten. I love it!!!