Je woon- en werkplekken aangenaam laten geuren – hoe doe je dat?

Er zijn heel veel mogelijkheden om met geur de atmosfeer rondom je te verbeteren. Maar hoe kies je nu de beste, voor jouw situatie?

Voor ik je meer vertel, dit:

Etherische oliën zijn kostbare en krachtige producten. Er is veel plantenmateriaal voor nodig, we mogen de natuur erg dankbaar zijn voor deze mogelijkheden. Die dankbaarheid kunnen we onder meer tonen door alleen duurzaam geteelde en gewonnen etherische oliën aan te schaffen en deze spaarzaam te gebruiken. Daarin helpt het dan ook om de juiste geurverspreider te kiezen.

Hier een overzicht van de mogelijkheden – met steeds voorbeelden erbij:

soort

voor welke ruimte?

werking geurverspreider

voorbeelden

A) ‘koude’ verneveling (water, ultrasoon techniek)

Woonruimtes, werkplekken, slaapkamer, ontvangst- & behandelruimtes. Volgens de informatie meestal tot ruimtes van circa 30m3 geschikt, met een effectief bereik van ca 4-5 meter. De ervaring wijst uit dat er wel tot 120m3 mee begeurd kan worden (afhankelijk van grootte van ruimte en gebruikte olie).

Empire, Chi, €89,95

Door ultrasone techniek (geluidsgolven) ontstaat een zeer fijne waterdamp die als een soort fijne mist uit de geurverspreider komt: mooi, goed, zuinig én praktisch. De etherische olie wordt compleet in de ruimte gebracht, met optimaal behoud van werkzaamheid. Deze geurige ‘mist’ heeft meer voordelen: ze bevochtigt en ioniseert de ruimte. Gebruik met 2-10 druppels olie voor 1 tot 2 dagen.

Aromalogica Dreams 2.0, Chi, €79,95

Ambiente, Primavera, €75

Feel Happy, Primavera, €59,90
Yunique, Chi, €225

A2) ‘koude’ verneveling (water, lucht)

Breed inzetbaar, effectief bereik ca 4≤ meter; 100m3 tot over 1000m3

Aromax, €331

De aërosoltypes werken als volgt: door luchtdruk (via verstuiving-glas en luchtpomp) wordt de etherische olie in de vorm van minieme druppeltjes in de atmosfeer gebracht. Ook deze verneveling geeft een optimaal behoud van werkzaamheid. Ze begeurt en ioniseert de ruimte. Gebruik met 20-40 druppels olie per dag.

Nobile, Pranarom, €72

B) geurfonteinen (water)

ca 35m3 volgens fabrikant, tot 80m3 gerapporteerd door klanten

De lucht wordt bevochtigd en begeurd. Zorgt voor een aangenaam woonklimaat. Gemaakt van geglazuurd aardewerk. Het pompje is bestand tegen inwerking van etherische oliën.
Gebruik met 2-7 druppels olie per 1 a 2 dagen.

Rondo, Primavera, €69

C) ventilators (lucht)

Geschikt voor zeer diverse ruimtes – en voor een groot scala aan bereik: van een auto-inhoud tot 150m3; effectief bereik ca 2-5 meter.

USB vernevelaar, Florame, €19

Deze geurverspreiders bieden een schone, veilige en doeltreffende methode om essentiële oliën te verspreiden zonder dat daarbij warmte of vuur wordt gebruikt. In plaats daarvan wordt de vluchtige olie door een luchtstroom verdampt waardoor de geur puur wordt gehouden totdat de olie op is. Kan dag en nacht en zonder toezicht gebruikt worden.

Aroma carkit, Chi, €19,90

Aromastream to go, Primavera, 29,90
Aromastream, Primavera, €42

D) thermo geurstenen

Zeer geschikt voor kinderkamer, slaapkamer en / of werkruimte. Circa 20 á 60m3 / effectief bereik 2-3 meter.

E-Stone, Chi, €45

Geruisloos, wordt niet warmer dan 49 graden, veiliger dan de gewone aromalampjes, aangezien er geen gebruik wordt gemaakt van open vuur. Kunnen met of zonder water worden gebruikt. Bijzonder praktisch. Gebruik met 2-5 druppels olie.

thermogeursteen ‘Simply Silent’, Primavera, €36,90
Thermogeeursteen rond wit, Ecomild, €34,95

E)
Aroma-lampje of aromabrander, met water & vuur

deze zijn nét hoog genoeg…

Primavera, €22,- p.s.

Woonkamer, eetkamer, bureau. Bereik tot ca 20m2, gewoonweg binnen straal van 3 á 4 meter

Het aromalampje: gezellig en bekend, met waterkommetje & waxinelichtje. Houder vullen met water of hydrolaat, enkele druppels etherische oliën toevoegen (2 tot 10 druppels).

Hoe kleiner het schaaltje is en hoe dichter bij de warmtebron, hoe sneller het water te sterk verhit wordt.

Goed: 10cm afstand.

Het water mag niet warmer worden dan 55 graden en in geen geval aan de kook raken. Dan verbrandt de olie en de geur en gaat de werking teniet. Met deze verspreiding komen er ook roetdeeltjes in de lucht. Wees alert en voorzichtig, zeker met kinderen: het is open vuur!

F) Huisparfums, roomsprays

Orchid Airsprays, 75ml, €13,50

Voor een vrij korte, heerlijke geurtoets in de begeurde ruimte. Ideaal om snel en eenvoudig het gewenste effect te bereiken.

Weldaad adviseert 100% natuurlijke sprays, met echte etherische oliën.

Sprayflesjes, zoals door Weldaad verkocht, bevatten etherische olie, die met alcohol, hydrolaten of bloesemremedies zijn gemengd, waarna volgends een bepaald procede water is toegevoegd.

Bio-airsprays Primavera, 30-100ml , €7 tot €14

G) Geurstenen, – blokjes, geurstokjes, arom-inhalers en geurhangers

arominhaler €7,50
Geurhanger, zilver, hart met vleugels €79
Geursteen in blikje, Primavera, €4,90
Geursteen Rozenbloesem, Primavera, €12,90

Geursteen/blokje: vooral geschikt voor kleine afgesloten ruimtes zoals bureau, hal, naast bed, kast, in badkamer/toilet.

Geurbereik 1 (inhaler) tot 2m

Ook kan het, liefst opgehangen, geschikt zijn voor in de auto. Je kunt er ook een mobile van maken en deze op een plek hangen waar de lucht er langs strijkt: dan wordt het begeurde gebied groter.

Let op: niet in aanraking laten komen met kunststof of lak: etherische olie kan inbijten!

Geursteen ornament, Primavera, €4,90

Geurstenen en -blokjes zijn gemaakt van (poreus) aardewerk, sommigen deels geglazuurd. U druppelt 3-5 dr. etherische olie op de uitsparing.

De glazuurlaag (of uw schaaltje er onder) voorkomt eventuele aantasting van kunststof- of gelakte ondergrond door etherische oliën.

Geurhangers zijn mooie zilveren sieraden, waarin een geurviltje of mini- geursteen wordt gedaan.

U kunt er uw gewenste geur op druppelen (1 dr. is meestal voldoende voor enige dagen). Zo kunt u steeds, zo lang u wilt, uw favoriete geur en sfeer bij u dragen.

Geurstokjes: deze raadt Weldaad niet aan: Voor zover haar -tot nog toe- bekend zijn er géén verkrijgbaar die op verantwoorde wijze een zuiver natuurlijke geur verspreiden.

Geursteen Aromastone Wood, Chi, €3,95
geursteen muisje met staart, Volatile, €2,50
Geursteen Frangipani, Primavera, €13,90