Voor-zorg. Lees je wijzer:

Het gebruik van etherische oliën vraagt kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid. Neem daarom deze gebruiksaanwijzingen en veiligheids-voorschriften serieus. Geloof niet zomaar wat er door deze en gene wordt beweerd! Lees je in – en neem daarbij niet-merk-gebonden auteurs en waar mogelijk wetenschappelijk bevestigde kennis als bron. Zodat je er veilig én verrukkelijk gebruik van kunt maken.

Gebruiksaanwijzing van etherische olie (en geurmengsels daarvan)

Etherische oliën zijn natuurproducten. Ze zijn gevoelig voor licht, lucht en hoge temperaturen. Bewaar de olie op een donkere plaats met een zoveel mogelijk koele, gelijkmatige temperatuur. Sluit de flesjes na gebruik snel weer af. Deze adviezen zijn voor het behoud erg belangrijk. Oliën kunnen oxideren, waardoor allerlei verbindingen in oliën ontstaan die de huid kunnen irriteren en de huid daar ook gevoeliger voor kunnen maken (sensiteren).

Buiten bereik van (kleine) kinderen en huisdieren houden.

Etherische oliën zijn brandbare stoffen, dus nooit bij open vuur plaatsen.

Etherische oliën zijn een geschenk van de natuur – ze vervangen echter nooit een arts. Mensen met een ziekte, kwaal of geestelijke problemen dienen een reguliere arts te bezoeken om diagnose vast te laten stellen om een (ernstige) lichamelijke of geestelijke aandoening uit te sluiten. Zorgvuldig uitgezochte etherische oliën kunnen ondersteunend worden gebruikt en zeer nuttig zijn – hierbij moet rekening worden gehouden met onder meer (langdurige) invloed op organen (zoals huid, lever en nieren), eventuele aandoeningen (bv epilepsie, bloeddruk) en met medicatie.

Vermijd langdurig gebruik van dezelfde etherische olie i.v.m. risico op optreden van allergieën.

Pas altijd goed op met onverdunde oliën! Bedenk dat het om een zeer sterk geconcentreerde substantie gaat. Deze zijn vrijwel allemaal te sterk om onverdund op de huid te gebruiken: Ze moeten met kennis van zaken, voldoende verdund, in een geschikte drager gebruikt worden (de oliën kunnen irriterend zijn en overgevoeligheid veroorzaken bij contact met de huid). Let ook op de kwaliteit van de olie, gebruik alleen kwalitatief goede tot zeer goede oliën. Lees er meer over in een nog volgend blog.

Hier vertel ik al wel: Er zijn 3 etherische oliën die een uitzondering zijn. Deze, lavendel (Lavandula angustifolia of L. vera); helicryse (Helicrysum italicum) en teatree (Melaleuca alternifolia), kunnen met mate en alleen indien nodig, puur op de huid gebruikt worden bij bepaalde klachten. Hierover volgt nog een artikel, waarin ook uitleg wordt gegeven aan nog een paar oliën die in sommige gevallen óók puur op de huid gebruikt kunnen worden – en waar je dan alert op moet zijn. Als je deze kennis (van neutrale en diverse bronnen) niet hebt, gebruik de olie dan niet onverdund op de huid. Sommige oliën kunnen huidirritaties en allergieën veroorzaken, of de gevoeligheid voor zonlicht verhogen. Als je een gevoelige, snel geïrriteerde huid hebt en/of een allergische constitutie hebt, test dan eerst je huid. Deze huidtest alleen te gebruiken voor oliën die geschikt zijn voor onverdund opbrengen! Wrijf 1 druppel olie in de elleboog holte. Wanneer deze plek binnen 24 uur rood is, de olie niet gebruiken of eventueel verdunnen met een basisolie en opnieuw testen. Als er na 24 uur geen reactie is opgetreden, is de etherische olie hoogstwaarschijnlijk veilig voor kortdurend gebruik. Blijf dit goed volgen.

Verdunning en dosering: als er 3% op de huid staat, wordt daarmee de maximale dosering bedoeld. 3% wil zeggen: 3ml. etherische olie (ca. 60 druppels) in 100 ml. plantaardige, vette olie (basis olie). Een normaal gemiddelde voor 1 ml. olie is ongeveer 20 druppels.

Laat etherische oliën niet in contact komen de ogen, de neus, de oren en de ano-genitale streken. Mocht dit onverhoopt wel gebeuren, breng dan onmiddellijk een neutrale basisolie aan, ter verzachting – als je die niet in huis hebt, spoel dan met bv melk. Zo nodig een arts raadplegen!

Er zijn oliën, die de huid gevoeliger maken voor licht. Onder meer citrusolien (met name bergamot is daar bekend om)

Gebruik etherische oliën niet inwendig (tenzij deze expliciet zo voorgeschreven worden door een kundige aromatherapeut).

In geval van inslikken, niet het braken opwekken, direct een arts raadplegen en de verpakking of etiket tonen. In geval van een toevallige inname van een grote hoeveelheid vluchtige (oftewel etherische-, oftewel essentiële) olie (vanaf een halve ml), zo snel mogelijk een milde plantaardige olie (olijf, zonnebloem) inslikken en het Nationaal Vergiftigingen InformatieCentrum laten bellen (NVIC, Tel: 030-274 88 88, 24 uur per dag).

Voor gebruik in bad of waswater moet de etherische olie eerst op de juiste wijze geëmulgeerd worden. Dat kan met een neutrale badolie of badschuim, goed gemengd met zeezout, honing of zelfs volle melk of slagroom. Nooit los in badwater druppelen: de olie blijft op het water drijven en kan dan direct in contact komen met de huid en/of slijmvliezen – dan is de kans op irritatie erg groot. Gebruik geen e.o. van pepermunt in bad (vanwege omkeer-effect).

Gebruik etherische oliën nooit intramusculair of intraveneus.

Er zijn beperkingen in de keuze van- en het gebruik van etherische oliën: tijdens zwangerschap; tijdens de periode dat borstvoeding wordt gegeven; voor kinderen -zeker onder de 3 jaar-; tijdens homeopathische behandelingen (omstreden); bij aanleg voor epilepsie of bij borstkanker. Hier kunnen hydrolaten een heel geschikte en prettige vervanger zijn.

Voor gebruik in aroma-verspreiders (vernevelaars, geurstenen, lampjes et cetera) kunnen etherische oliën wel onverdund gebruikt. Let wel heel goed op, want etherische oliën zijn ontvlambaar. Aanraking met ogen en huid vermijden. Raak je ze aan? draag dan geschikte handschoenen.

Vermijd direct contact van etherische olie met kunststof, rubber of gelakte oppervlakten. Dit omdat ze corrosief zijn: ze kunnen ‘inbijten’ op deze soorten oppervlaktes.

Afval niet in de gootsteen werpen, dit is milieugevaarlijk, dit weer vanwege de sterke concentratie.

Etherische olie laat vlekken achter op kleding, beddengoed en handdoeken. Deze zijn nauwelijks tot niet te verwijderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *